Rambollin Sitralle tekemän selvityksen mukaan Suomen pääkaupunkiseudulla on edellytyksiä johtavaksi cleantech-metropoliksi. Selvityksessä vertailtiin Helsinkiä ja muuta pääkaupunkiseutua puhtaan energian ja cleantech-liiketoiminnan kehittämisen näkökulmista maailman johtaviin kaupunkeihin kyseisellä saralla.
– Katsoimme muun muassa sitä, miten korkealle kaupunkiseudut ovat asettaneet tavoitteensa kestävyyden ja cleantechin suhteen, mitä tavoitteiden saavuttamiseksi on tehty ja mitä on suunniteltu tehtäväksi, selventää Rambollin energiasta ja biotaloudesta vastaava liiketoimintapäällikkö Mirja Mutikainen.
Idea selvitykseen lähti liikeelle Sitran ja kuuden suuryrityksen perustaman Climate Leadership Council -yhdistyksen keväällä ilmaisemasta huolesta, ettei pääkaupunkiseutu ole panostanut riittävästi cleantech-ratkaisuihin. Yhdistykseen kuuluu Sitran lisäksi Neste Oil, Fortum, Kone, Outotec, Caverion ja ST1.
Pääkaupunkiseutu kansainvälisen tason cleantech-veturiksi -raportti pyrki Mutikaisen mukaan tunnistamaan muun muassa pääkaupunkiseudun kehittämiskohteita ja -alueita. Päämääränä on mahdollistaa Helsingin nouseminen puhtaan teknologian huippuryhmään. Pohjoismaisista kaupungeista yhteensä seitsemän kaupunkia kattavaan vertailuryhmään kuuluivat puhtaan energian ja cleantechin edistäjiksi leimautuneet Tukholma ja Kööpenhamina.
– Helsingissä ollaan johtavalla tasolla asukkaiden ja kolmannen sektorin aktivoimisessa ekologisuuteen. Hyvällä tasolla ollaan lisäksi kierrätyksen ja rakennuskannan energiatehokkuuden suhteen. Parantamisen varaa on kuitenkin energiassa, liikenteessä ja cleantech-liiketoiminnan kehittämisessä, Mutikainen listaa.
Selvityksestä toivotaan käytännön hyötyjä kehitykseen
Alun perin heinäkuussa julkaistu Rambollin ja Sitran yhteistyöllä aikaansaatu selvitys on nyt käännetty myös englanniksi. Raportin tarjoamaa informaatiota on tarkoitus hyödyntää erilaisissa kansainvälisissä yhteyksissä.
– Olen ymmärtänyt, että pääkaupunkiseudulla on esimerkiksi halukkuutta liittyä C40-kaupunkiverkostoon, joka on ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan toimiva kansainvälinen kaupunkiryhmä. Kansainvälisissä yhteistyöryhmissä tietoa tarvitaan myös englanniksi, Mutikainen toteaa.
Hän toivoo, että selvityksestä olisi konkreettisesti apua pääkaupunkiseudun kehittämisessä.
– Paras palkinto on saada sellaisia tuloksia, joista on mahdollisesti käytännön hyötyä ympäristön ja yhteiskunnan kehitykselle, Mutikainen tiivistää.